Промоција на книгата „Мојот сон“ од д-р Џемиле Берат во НУ Центар за култура

Утре, (14, април,недела), во 12 часот, во НУ Центар за култура Крива Паланка , ќе биде промовирана  автобиографската книга „Мојот сон” на д-р Џемиле Берат, псхијатар во пензија,  по потекло кривопаланчанка.

Како прва Ромка од Македонија која завршила  Медицински факултет, д-р  Џемиле Берат во својата  автобиографијата се осврнува на својот животен пат, предрасудите со кои се соочува, но и грижата, посветеноста и вербата во себе да истрае и да даде придонес кон хуманоста и грижата за пациентите.

Таа пренесува  и важна порака на младите генерации, особено на Ромите, дека со верба, љубов, надеж, посветеност и работливост може да се оствари сонот, дури и во суровите услови на општеството.

Рецензент на делото е Гоце Ристовски, литературен критичар, а промотор ќе биде Марица Николовска, проф. по македонски јазик.

Џемиле Берат е родена 1957 година во Крива Паланка, во сиромашно ромско семејство со шест деца. Основно и средно образование завршила во родниот град како една од најдобрите ученици во генерацијата, а во 1976 година се запишала на Медицинскиот факултет при УКИМ во Скопје и била првата Ромка/жена запишана на факултет во Македонија, а и пошироко во тогашните југословенски простори. Дипломирала во 1982 година во редовен рок, а во  1997 година специјализирала психијатрија на Клиниката за психијатрија во Скопје.

Својот работен ангажман како лекар го започнува во  Здравствениот Дом во Крива Паланка, а потоа во Бјеловар, Хрватска,каде се сели со сопругот кој е воен лекар и каде заедно работат во Воената амбуланта. По распадот на СФРЈ, во 1991 година се враќаат во Македонија како раселени лица, а д-р Џемиле  почнува да работи во Воената болница, подоцна Градска општа болница „8-ми Септември“.

Големина на фонт
Контраст