Снаите добија благослов за род и пород на манифестацијата  „Невестинско поклонение“ во Конопница

Повеќе парови  снаи и свекрви од земјава и соседството учествуваа во послесвадбениот ритуал  на  14-то издание на манифестацијата „Невестинско поклонение“, која традиционално се одржа во кругот на црквата „Свети Теодор Тирон“ во Конопница, Крива Паланка.

Годинава, дел од  невестинската поворка беа снаата Тина Спасовска и свекрвата Маре Спасовска од Крива Паланка, младата Сандра и нејзината свекрва Верица Петровска од Ранковце ,  како и Тања Арсова Богдановска , придружувана од Габриела Митровска од Герман.

Ексклузивни гости и на ова издание беа снаата и свекрвата од Галичка свадба, Елисавета Булоска и Виолета Андреевска, а за првпат учеснички беа и  снаа и свекрва од Лесковац , Србија, Бранкица и Јованка Илиќ.

Манифестацијата ги обединува послесвадбените обичаи и е посветена на добивање  благослов за род и пород , како и зајакнување на брачните и семејни врски. Во ритуалот учествуваат  невестите кои склопиле брак  помеѓу две Тодорици, облечени во родокрајна народна носија, а на подарок добиваат поклоненички марами и брошеви , како  и благослов од кривопаланечките свештеници во храмот во Конопница. Според традицијата, невестите  , заедно со свекрвите, чекореа во невестинска поворка  и се поклонуваа пред „Свети Теодор Тирон“  со звукот на камбаната.

Покровител на манифестацијата е Општина Крива Паланка, а настанот и оваа година  привлече  голем број гости.

Учесничките на Невестинско поклонение , како и останатите присутни ги поздрави градоначалникот Сашко Митовски, кој подвече дека традицијата е стожер за заедништво и ги обединува сите.

“Невестинското поклонение  е сведоштво за автентичната традиција, култура и трајните вредности пренесувани со генерации. Овој обичај е  уникатен и автентичен за Конопница и нашиот крај, културен бренд што ја оживува традицијата. Ги негуваме обичаите како дел од идентитетот – белег на времињата што изминале и  аманет да ги пренесуваме од поколение на поколение. Затоа, ги   чуваме од заборав, одржувајќи ги до денес  како мост за иднината“  , истакна градоначалникот на Крива Паланка, Сашко Митовски.

Пред 14 години, замрената традиција ја обнови идејниот творец  на манифестацијата Стојанче Величковски од РЗР “Патник”, кој  гради успешна приказна и ја  обединува народната традиција во регионот.

Коорганизатори на настанот  се Лу Градски музеј, НУ Центар за култура, МПЦ-ОА,  месната заедница Конопница и локалното население.

„Невестинско полонение“ годинава е дел од манифестацијата „Крива Паланка-Град на културата 2024, поддржана од Министерството за култура.

 

Големина на фонт
Контраст