Директорот на Агенцијата за млади и спорт Дарко Каевски во обиколка на активностите за изградба на спортска инфрастуктура во Крива Паланка

Денес градоначалникот на Општина Kрива Паланка, Борјанчо Мицевски и директорот на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски направија обиколка на започнатите активности за изградба и реконструкција  на спортската инфраструктура во Општината.

Со инвестиција од околу 3 милиони денари, од денес започна  изградба на ново и современо игралиште во спортскиот терен кај игралиштето на ученичкиот дом Боро Менков.

Ова современо игралиште ќе биде обложено со гумирана подлога и ќе биде опремено со реквизити за баскет на отворено.

Целосната финансиска рамка за изградба на спортското игралиште е обезбедена од  Агенцијата за млади и спорт, со помош од Буџет на Владата на РС Македонија, а крајниот рок за негова реализација  е 4 месеци.

-Со завршувањето на овој спортски модерен терен, кој се наѓа во непосредна близина на средното општинско училиште чии спортски терени немаат доволен капацитет, како  и со користење на капацитетите на новата фитнес сала за децата од руаралните средини, кои се сместени  во Ученичкиот дом Боро Менков, ќе ставиме во функција и ќе заокружиме еден комплетен спортски капацитет,  во кој ќе можат да се одвиваат и сите активности по физичко образование за сите ученици од средното општинско училиште, изјави градоначалникот Мицевски.

Во рамки на денешната посета на директорот на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски, беше направена и обиколка на завршните активности за модернизација и осовременување на Граскиот стадион, каде во текот на утрешниот ден ќе се изврши оцртувањето на белите линии на тартан атлетската патека.

Посетата беше искористена за посета на скејт паркот, како и  почетните активности за изградба на мини голф теренот, чија изградба е донација од Бугарската амбасада.

Исто така, посетени беа и локациите за двата нови спортски терени кај централното градско подрачје, а кои се финасирани преку ИПА програмата за прекугранична соработка. Станува збор за фитнес зона со поставена надворешна фитнес опрема и мини голф терен, чија реализација треба да заврши во наредните дваесетина дена.

Сите овие активности за изградба на нова спортска инфраструктура и културно забавни катчиња, пред се за младите на локално ниво,  е во директна корелација со реализацијата  младинските политикит на Владата на РС Македонија.

Градоначалникот Борјанчо Мицевски и директорот на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски направија обиколка на започнатите активности за изградба и реконструкција на спортската инфраструктура во општината.

Posted by Општина Крива Паланка on Вторник, 12 мај 2020

 

 

Големина на фонт
Контраст