Започна реализацијата на проектот „Младите од Бугарија и Македонија заедно за туризам како превенција на здравјето“

Центарот за развој на североисточениот планински регион (СИПР) и Фондацијата за здравствена превенција од Р.Бугарија, на 16. 03. 2020 година  започна со реализација  проектот   „Младите од Бугарија и Македонија заедно за туризам како  превенција за здравјето“, а во рамки на ИНТЕРЕГ ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Р.Бугарија и РС Македонија.

Дел од активностите од овој регионален проект се одвиваат и во општина Крива Паланка и тоа во две фази.

Прват фаза предвидува градежни работи, односно изградба на мини голф игралиште спроти градскиот парк, како и модерна фитнес зона која е лоцирана во самиот кеј на Крива Река. Дел од реквизитите и спортските инсталации ќе бидат адаптирани за лица со попреченост.

Втората фаза од проектот предвидува ораганизирање на детски и други видови на спортски игри и натпревари, како годишна практика за децата од овој прекуграничен  регион.

Целта на овој проект е да се ​​промовира соработка помеѓу регионалните актери во областа на одржливиот туризам, промоција на здравјето, како и создавање на центар за здравствено и туристичко мрежно поврзување за деца и млади и деца со посебни потреби.

 

Големина на фонт
Контраст