Активности за одбележување на Меѓународниот ден на лицата со попреченост

Денес во училишната спортска сала „Партизан“ се оддржа централниот настан од Програмата за одбележување на 3-ти декември- Меѓународниот ден на лицата со попреченост, а со низа други активности, во наредните денови, ќе продолжи неговото одбележување.

Овој настан е дел од  Годишна програма на Центарот за поддршка на лица со интелектуална попреченост – Порака од Крива Паланка, а се реализира во соработка со Меѓуопштинскиот центар за социјална работа од Крива Паланка, со поддршка од локалните самоуправи на општините  Крива Паланка и Ранковце и Републичкиот центар за поддршка на лица со интелектуална попреченост-Порака од Скопје.

Распишан е Конкурс за изработка на ликовни творби, поезија и проза, а доделени се  и соодветни  награди и признанија. Дополнително е планирана посета на семејства кои имаат регистрирано дете со интелектуална попреченост, а кое не го посетува Дневниот центар или други установи од областа на социјалната заштита, како и други пропратни активности.

Согласно насоките добиени од ООН, темата која е поставена за одбележување на овогодинешниот Меѓународен ден за лицата со попреченост е „Зајакнување на лицата со попреченост и обезбедување на инклузивност и еднаковост’’.

Големина на фонт
Контраст