Обраќање на градоначалникот Мицевски по повод Денот на ослободувањето на Крива Паланка

На Свечената седница на Советот на Општина Крива Паланка, по повод 8 Октомври, Денот на ослободувањето на Крива Паланка, градоначалникот  Борјанчо Мицевски имаше свое обраќање пред присутните советници и гости. Тој упати честитка од свое име и од име на општинската администрација до граѓаните на Крива Паланка по повод празникот на градот.

 – Велат дека најдолговечни се оние кои најдобро си ја познаваат и почитуваат историјата. Оваа година за нас е значајна поради тоа што навршуваат 75 години од ослободувањето на Крива Паланка, ден од кога градот почна да чекори по патот на просперитет, стабилност, развој и подем. Значајно е тоа што на прославата на овој ден, кој што го величаме како победа над фашизмот и треба да оддадеме почит кон сите паднати борци за слобода, во нашата колективна меморија треба да ги задржиме и 1991 и 2001 година кои исто така беа пресвртница во нашата понова историја. Во текот на овие 75 години општина Крива Паланка растеше и се развиваше во она што е денес, град со современа и модернизирана инфраструктура, урбанизиран и адаптиран на она што се нарекува современи стандарди и прилики за општествен напредок и развој. Во оваа прилика сакам да се заблагодарам на сите претходни генерации кои оставија траен белег за својот град и својата општина, истакна градоначалникот Мицевски во своето обраќање.

Градоначалникот Мицевски во својот говор го истакна значењето од  членството во НАТО и добивањето на датум за оточнување на преговори  со Европската Унија.           

-Она што е од посебно значење за нас, денес кога ја одбележуваме 75 годишнината од нашата поблиска историја, е и фактот што токму оваа 2019 г. Република Северна Македонија е на прагот за влез во НАТО и добивање на датум за отпочнување на преговорите со ЕУ. Ова не само што треба да значи подобрување на социоекономската состојба на граѓаните, туку и стабилизирање на Балаканот и регионот во поширока смисла на зборот. И искрено се надевам дека, патот по кој чекориме кон ЕУ и НАТО, широко ќе ни ги отвори перспективите за подобар и поубав, а пред се модерен град, кој ќе нуди отворени можности за сите, истакна Градоначалникот Мицевски.

Обраќање на градоначалникот Мицевски на Свечената седница на Советот на Општина Крива Паланка

Големина на фонт
Контраст