Наставници од ООУ „Јоаким Крчовски” во посета на основно училиште во Шедлице, Полска

Во рамките на проектот „Иднина” од Еразмус + програмата, тројца наставници од ООУ „Јоаким Крчовски” беа во посета на основно училиште број 5 од Шедлице, Полска од 20 до 24 мај 2019 год.

-Имавме можност да се запознаеме со образовниот процес во Полска и да присуствуваме на обука за кодирање – Scratch која беше одржана од страна на португалскиот експерт Давид Коста.  Учениците ни го покажаа целото училиште на сите партнери кои присуствувавме на средбата, ни претставија експерименти кои ги учат на час по хемија,  ни приредија академија во чест на нивниот патрон и мал концерт за да ни ги покажат своите музички способности.
Наставниците од училиштата партнери во проектот посетија многу интересни места, замоци, споменици како и музејот со најпознатата слика во Шедлице насликана од познатиот сликар Ел Греко. Го посетивме и главниот град на Полска,  Варшава каде се запознавме со полската историја и култура. 
Имавме прием и кај градоначалникот на општината Шедлице на кој му пренесовме поздрави од нашата општина со надеж за можна соработка.
Домаќините успеаа да ни ја претстават својата традиција, култура, историја и образование во текот на нашата посета и да направат да се чуствуваме пријатно и добредојдено. Останува ние да се подготвуваме да бидеме добри домаќини какви што беа тие, изјави координаторот на проектот, Тања Д. Шкрбиќ.

 

 

Големина на фонт
Контраст