Во Крива Паланка се оддржа настан за партиципативно буџетирање во општините

Денес во општина Крива Паланка се оддржа јавен настан на тема ,,Париципативно буџетирање во општините“, како дел од проектот ,,Мои пари, моја одговорност-Партиципативно буџетирање во општините во Македонија”, подрржан од УСАИД, а во реализација на граѓанското здружение, Граѓански центар за оддржлив развој ЕГРИ и со поддршка на Општина Крива Паланка.

Проектот „Мои пари, моја одговорност“ има за цел активно вклучување на граѓаните и организациите во процесот на донесување на буџетот на општината, зголемување на свеста на локалното население за влијанието на трошењето на општинските пари врз квалитетот на животот во заедницата, како и зголемување на кредибилитетот и ефикасноста на одлуките на локалните власти во врска со трошењето на јавните пари и подигање на свеста за потребата од транспарентност во врска со тоа.

На денешниот настан учествуваа претставници од локалната самоуправа, јавните установи, претставници од граѓанските здруженија, бизнис секторот, медиумите и останати чинители од локалната заедница, пред кои беше презентирано значењето на патиципативното буџетирање, начините и формите на партиципација, како и потребите од патиципативното буџетирање.

Презентер на денешниот јавен настан беше универзитетскиот професор Борче Треноски.

 

 

Големина на фонт
Контраст