Покана за одбележување на 205 години од делото на Јоаким Крчовски

Општина Крива Паланка, ЛУ Градски музеј и МПЦ Кумновско-осоговска епархија Ве покануваат на одбележување на 205 години од делото на Јоаким Крчовски.

П Р О Г Р А М А

23 мај, Голема сала на Општина Крива Паланка

11.00 часот Свечена академија

  • Воведен збор на  градоначалникот Борјанчо Мицевски
  • Пригодно предавање на проф. д-р Лилјана Гушевска, Институт за национална историја, Скопје

11.30 часот

  • Промција на книга „Јоаким Крчовски во народната и духовната традиција“, промотот проф.д-р Маја Јакимовска Тошиќ, Институт за македонска литература, Скопје
  • Пригодно обраќање на проф. д-р Јордан Михајловски, автор на книгата

24 мај, Соборен храм „Свети Димитриј“

9.00 часот Божествена литургија, чиноначалствува г. Јосиф, митрополит кумновско-осоговски

9:30 часот Панихида на гробот на Јоаким Крчовски, чиноначалствува г. Јосиф, митрополит кумновско-осоговски

 

Одбор за организација на прославата

 

Големина на фонт
Контраст