logo

Новости

Манифестација ОСОГОВСКО ЕТНО СЕЛО

Манифестација ОСОГОВСКО   ЕТНО СЕЛО с. Дурачка Река, 29 Август 2009

Започна меѓународниот фолклорен фестивал

МЕЃУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ„СВЕТИ ЈОАКИМ ОСОГОВСКИ“ 200926 -28.08.2009 Меѓународниот фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски “ 2009 се одржува по четврти пат оваа година, во чест на големиот христијански празник Свети Јоаким Осоговски. …

Ќе се избира Кривопаланечки сувенир

Здружението на граѓани Кластер за туризам – Крива Паланка од јуни оваа година започна да го реализира проектот „Кривопаланечки сувенир”. Проектот е финансиран од Програмата за проекти од националени интерес…

„Топол културен бран 2009 година“ во Крива Паланка

Во рамки на културната манифестација „Топол културен бран 2009 година“, на отворената сцена на плоштадот „Маршал Тито“ во Крива Паланка се одржа фолклорна вечер со настап на четири културно-уметнички друштва.

Крива Паланка доби ново јавно претпријатие

Општина Крива Паланка основа ново јавно претпријатие за изградба и за одржување на локални патишта и паркинзи, уредување на буици, одржување на улично осветлување и изготвување техничка документација. Советот на…

Воскреснаа староградските звуци во Крива Паланка

Во прекрасниот амбиент на манастирот Св. Јоаким Осоговски се одржа долгоочекуваниот концерт на обновенот староградски состав „Распеани Паланчани“.

Звуци на руската музика во Крива Паланка

Во рамките на манифестацијата Културно лето ’09, на сцената пред манастирот Св.Јоаким Осоговски, настапи руското културно уметничко друштво  „Славјанка“ . Публиката имаше ретка можност да ужива во прекрасната изведба на…

Петар Темелковски ја воодушеви публиката

Во рамките на манифестацијата Културно лето ’09, на сцената пред манастирот Св.Јоаким Осоговски, настапи нашиот познат актер Петар Темелковски со монодрамата „Филип II“. Публиката имаше ретка можност да ужива во…

Се одржа меѓународната средба „КРАИШТЕ 2009“

Во местото Голеш на тромеѓето помеѓу Р. Македонија, Р. Бугарија и Р. Србија на 12.07.2009 год. на големиот христијански празник Петровден, во организација на Општина Крива Паланка, Општина Босилиград и…

Летна школа за архитектура 2009 година

Во конаците на древното македонско светилиште од 12 век „Свети Јоаким Осоговски“, кај Крива Паланка на 12 јули  почна со работа 18. сесија на традиционалната меѓународна „Летна школа за архитектура 2009…

Големина на фонт
Контраст