Книгата наш прозорец кон светот

Во чест на сесловенските просветители, светите браќа Кирил и Методиј, во петок на 24 мај, во манастирскиот комплекс „Свети Јоаким Осоговски“ се одржа меѓународна книжевна колонија „Книгата наш прозорец кон светот“. На настанот, кој е дел од манифестацијата „Крива Паланка – град на културата“,  учествуваа 15-тина млади творци на проза и поезија од Крива Паланка, Пробиштип, Свети Николе, Делчево како и од Ќустендил, Бугарија и Босилеград, Србија.