logo

Култура

Одбележување на Светскиот ден на книгата во кривопаланечката библиотека „Кочо Рацин“

Со презентација на постојниот книжен фонд, стручни наслови, белетристика, лектирни изданија и книги за деца, библиотеката „Кочо Рацин“ Крива Паланка го одбележа Светскиот ден на книгата. -Целта е да се…

Во Крива Паланка се одржа манифестацијата „Велигденска традиција“

Околу шестотини украсени јајца и над двесте велигденски декорации со празнични мотиви беа изложени на манифестација „Велигденска традиција”  која се одржа по петти пат во дворот на локалната установа Градски…

Покана за учество во манифестацијата „Велигденска традиција” 2018

Приближува големиот верски празник ВЕЛИГДЕН, кој ги поврзува минатото и сегашноста и ја сплотува традицијата и младоста.  Да ја зачуваме и продолжиме традициjата понатаму, Општина Крива Паланка заедно со ЛУ…

„Првоаприлска шега“ во Крива Паланка

Околу илјада дечиња маскирани во омилените ликови од цртаните филмови, јунаци од бајките, принцези и групни маски со разни теми, продефилираа вчера  на  манифестацијата „Првоаприлска шега“ во Крива Паланка. Манифестацијата…

Општина Крива Паланка организира „Првоаприлска шега“

По повод  Денот на шегата,  Општина Крива Паланка во соработка со ООУ „Јоаким Крчовски“, ООУ „Илинден“ и ОЈУДГ „Детелинка“, организира настан „Првоаприлска шега“.  Настанот ќе се одржи на 1.04.2018 (недела)…

Гостите на манифестацијата „Невестинско поклонение“ во посета на ЛУ Градски музеј Крива Паланка

Во рамките  на манифестацијата „Невестинско поклонение“ во просториите на ЛУ Градски музеј, за официјалниот дел од гостите беше организирана и кратка презентација на проектите: ПОСТОЈАНА ЕТНОЛОШКА ПОСТАВКА – Реконцепција, со…

Се одржа деветтото издание на традиционалната културна манифестација „Невестинско поклонение 2018“

Во текот на вчерашниот ден, во с. Конопница се одржа традиционалната културна манифестација НЕВЕСТИНСКО ПОКЛОНЕНИЕ на Св. Теодор Тирон.  И покрај студеното време,  голем број наши сограѓани и гости од…

Oтворена изложба на сто најдобри дела од Меѓународен конкурс за карикатура „Невестинско поклонение”

Вчера, во галерискиот простор на НУ„Центар за култура“ Крива Паланка,  беше  отворена  изложба на  сто најдобри дела од четвртиот Меѓународен конкурс за карикатура „Невестинско поклонение”, што се организира како авторски…

Изложба на сто најдобри дела од Меѓународен конкурс за карикатура „Невестинско поклонение“ 2018

На 25.02.2018 (недела) година во 11.00 часот, во галерискиот простор на НУ„Центар за култура“ Крива Паланка  ќе биде  отворена  изложба на  сто најдобри дела од четвртиот Меѓународен конкурс за карикатура…

Изложба на 44 најрепрезентатвни дела на светски познатиот карикатурист Дарко Дрљевиќ

Во чест на почесниот претседател на жири комисијата на Меѓународниот конкурс за карикатура (МКК),  Дарко Дрљевиќ, aвторот и организатор на четвртиот Меѓународен конкурс за карикатура „Невестинско Поклонение“, Стојанче Величковски организира…

Големина на фонт
Контраст