logo
 • Видео Информации

 • 17952787_946336082176200_2873728165873793408_n

  Градоначалникот на општина Крива Паланка, г-дин Арсенчо Алексовски, донираше четириесет блок-флејти за младите музичари од оркестарот за млади музичари при ООУ „Јоаким Крчовски“.

  Оркестарот функционира при музичката паралелка со која раководи професор Лариса Жулина-Митовски, а донацијата им беше врачена денес, на патрон-празникот на ООУ „Јоаким Крчовски“.

  -Успесите на младите музички таленти се и наша гордост, бидејќи тие ја промовираат општината на настапите на државни натпревари , но и меѓународни настапи каде успешно се претставуваат и бележат солидни резултати. Овие флејти се мал придонес кон нивниот опус инструменти на кои музицираат и се надградуваат во оваа уметност – рече градоначалникот Арсенчо Алексовски.

  Професорката Жулина-Митовски нагласи дека поддршката од општината е континуирана.

  -Со овој гест продолжува поддршката за оркестарот од локалната самоуправа на општината, а учениците пак постојано бележат успеси на настапите и ја оправдуваат истата. Во моментот има 54 ученици членови на оркестарот, од четврто до деветто одделение кои свират на флејта, синтисајзер, гитара, металофон. Двајца ученици кои беа наши членови го продолжија музичкото образование во средно музичко училиште „Илија Николовски-Луј“ Скопје, додека еден ученик се запиша во класа гитара во Штип, така што задоволна сум и од интересот на учениците за музика, но и од нивните резултати-рече Жулина-Митовска.

  Оркестарот четири години по ред е наградуван на Меѓународниот натпревар „Утринска ѕвезда“ во Банско, Р.Бугарија, на 6-ти мај оркестарот ќе настапи на Регионален натпревар во Куманово, а на 20-ти мај оркестарот ќе настапува во Кавадарци на Државен натпревар .
  Оркестарот планира да настапи од 10 – 11-ти јуни на Меѓународниот натпревар „Арт ин Велес “ во Велес.

  17951700_946336255509516_6366108487799760821_n 17952787_946336082176200_2873728165873793408_n 18033039_946336028842872_6686205506757068244_n 18033535_946336035509538_8452758665302103761_n 18056878_946336228842852_4254144409030975859_n 18057016_946336032176205_4532184100276903416_n 18057175_946336085509533_2224602486459837177_n


  soopstenie

  Врз основа на член 37, точка 1 од Законот за локална самоуправа („Службен весник на РМ“ бр. 5/02) и член 3 од Деловникот на Советот на Општина Крива Паланка, Ве известуваме дека 42-та седница на Советот на Општина Крива Паланка ќе се одржи на 27.04.2017 година (четврток) во 15,00 часот.

   Д н е в е н   р е д:

  1. Предлог – Одлука за давање приоритет на проект;
  2. Предлог – Одлука за давање на приоритет на проект;
  3. Предлог – Одлука за давање на приоритет на проект;
  4. Предлог – Одлука за доделулвање стипендии за поддршка на млади таленти од Општина Крива Паланка;
  5. Предлог – Одлука за давање на управување и одржување на недвижна ствар – повеќенаменско игралиште;
  6. Предлог – Одлука за утврдување ценовник за користење на спортски објект – повеќенаменско игралиште во село Кононопница – Крива Паланка;
  7. Предлог – Одлука за предавање на Фекална каналилзација со прочистителни станици во село Мождивњак, Длабочица и Дурачка Река – разводна мрежа со ревизиони шахти и пречистителни станици на ЈП „Комуналец“ – Крива Паланка;
  8. Предлог – Одлука за предавање на објект Водоснабдување на висока зона на лев брег – Крива Паланка на ЈП „Комуналец“ – Крива Паланка
  9. Предлог – Одлука за давање приоритет за апликација на проекти – локални патни правци и пешачки патеки;
  10. Предлог – Одлука за давање приоритет за апликација на подпроектот Реконструкција и доградба на водоводна мрежа во Крива Паланка;
  11. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска документација со која ќе се изврши усогласување на намените за к.п. бр.1422 и 1423 во КО Крива Паланка, Општина Крива Паланка – сопственост на Благоја Павловски и Стаменко Павловски;
  12. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска документација со која ќе се изврши усогласување на намените за к.п. бр. 3560 во КО Крива Паланка, Општина Крива Паланка – сопственост на Александар Димитриевски;.
  13. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска документација со која ќе се изврши усогласување на намените за к.п. бр. 3758 во КО Крива Паланка, Општина Крива Паланка – сопственост на Љупчо Ѓорѓиевски и Оливер Георгиевски;
  14. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска документација со која ќе се изврши усогласување на намените за к.п. бр. 1442 во КО Крива Паланка, Општина Крива Паланка – сопственост Зоки Маџовски и Роби Маџовски;
  15. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска документација со која ќе се изврши усогласување на намените за к.п. бр. 1597 во КО Крива Паланка, Општина Крива Паланка – сопственост на РМ.;
  16. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска документација со која ќе се изврши усогласување на намените за к.п. бр. 46 и 49/3 во КО Крива Паланка, Општина Крива Паланка – сопственост на Љупчо Ангеловски;
  17. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска документација со која ќе се изврши усогласување на намените за к.п. бр. 3611 и 4643 во КО Конопница, Општина Крива Паланка – сопственост на Ратка Граматикова, Милутин Граматиков и РМ;
  18. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска документација со која ќе се изврши усогласување на намените за к.п. бр. 1412 во КО Крива Паланка, Општина Крива Паланка – сопственост на Благоја Гоговски, Миле Гоговски, Петруш Гоговски и Радоико Гоговски.;
  19. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска документација со која ќе се изврши усогласување на намените за к.п. бр. 956/5 во КО Конопница, Општина Крива Паланка – сопственост на Миле Маџов;
  20. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска документација со која ќе се изврши усогласување на намените за к.п. бр. 2948 во КО Конопница, Општина Крива Паланка – сопственост Стојна Ангеловска и Зорица Поповска;
  21. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска документација со која ќе се изврши усогласување на намените за к.п. бр. во КО 9087/4 и 9139, КО Градец, Општина Крива Паланка – сопственост на Деска Николовска, Сраган Димитриевски, Тони Димитриевски, Зорица Стаменковска и Стојче Стаменковски;
  22. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска документација со која ќе се изврши усогласување на намените за к.п. бр. 2545/1 и 2546/1 во КО Мождивњак, Општина Крива Паланка – сопственост на Бранкица Станковска;
  23. Предлог – Одлука за утврдување на условите за начинот на градење во село Кркља КО Кркља за кое нема важечки урбанистички план; и
  24. Предлог – Одлука за утврдување на условите за начинот на градење во село Варовиште КО Варовиште за кое нема важечки урбанистички план.

   

                                                                        СОВЕТ НА ОПШТИНА КРИВА ПАЛАНКА

                                                                                                     Претседател,

                                                                                          М-р. Борче Стојчевски,с.р.


  17990428_1039435552825082_8901887030825215432_o

  На 18.04.2017, трет ден Велигден, пред платото на Кривопаланечкиот музеј  се одржа традиционалната манифестација „Велигденска традиција“, која по четврти пат ја организираат локалната установа Градски музеј и општина Крива Паланка.

  Манифестацијата е посветена на велигденските обичаи и традицијата поврзана со чествувањето на големиот христијански празник Велигден и има цел зачувувања на традиционалните вредности и надополнување на Велигденските празнувања. Пред музејот  владееше вистинска празнична атмосфера со велигденска трпеза на која се дегустираа слатки и солени специјалитети од овој крај, а  беа изложени велигденски изработки и украсени велигденски јајца, приготвени од учесниците од најразлична возраст.

  Настанот има натпреварувачки карактер, а доделени се награди за најубаво украсено велигденско јајце, најубава рачно изработена декорација со велигденски мотиви и за победникот во натпреварот за најцврсто јајце.

  Присутните имаа можност да ги дегустираат специјалитетите кои како и декорациите се продаваа по симболична сума, а средствата се наменети за хуманитарни цели.

  String could not be parsed as XML

   

   


  20170412_153928 - Copy

  Во тек се активностите за изградба на локалниот пат во село Конопница од Деловодци преку м.в. Kула до Црквата. Средствата се обезбедени  од Светска банка преку Министерство за финансии, со грант од ИПА програмата на Европската унија. Динамиката на градба е забрзана со оглед на подобрените временски услови. Патот е со должина од 1.100 метри, a  ќе биде изградена и атмосферска канализација.

  Жителите на овој реон од с.Конопница ќе добијат асфалтен пат со сите стандарди, овој дел е густо населен, а граѓаните ќе имаат подобри услови за пристап до домовите.

  String could not be parsed as XML


  17880029_1283515425064493_4460658891197047434_o

  Ученици од OОУ „Илинден“ од  I-1 одделение под водство на наставникот по одделенска настава Добри Јовевски ја посетија Општина Крива Паланка каде се запознаа со работата на градоначалникот и општинската администрација. Посетата е во рамки на планираните активности кои се во согласност со наставните содржини кои предвидуваат запознавање на учениците со работата на општината, нејзната организација и функционирање.
  За време на посетата учениците се запознаа со работата и тековните активности на Градоначалникот , а потоа продолжија во обиколка на одделенијата во кои работи општинската администрација и се запознаа со нивните надлежности во остварување и испорачување на јавните услуги на граѓаните.

  String could not be parsed as XML


  veligdenska_tradicija

  Општина Крива Паланка и ЛУ „Градски музеј“ Ве покануваат за учество во манифестацијата „Велигденска традиција“.

  veligdenska_tradicija


  plaketa_frankofonija

  На 31 март 2017 година, во Центарот за култура во Крива Паланка, се одржа петтата франкофонска вечер под мотото “Да зборуваме француски јазик, лесно е”, во организација на директорите, професорите и учениците од ООУ „Јоаким Крчовски” и СОУ „Ѓорче Петров” со подршка на г-дин Арсенчо Алексовски, градоначалник на Општина Крива Паланка.

  На настанот присуствуваше амбасадорот на Франција во Република Македонија, Кристијан Тимоние, придружуван од аташето за развој на францускиот јазик Љупка Димова, Елисавета Поповска, претседател на Здружението на професори по француски јазик и Марија Николова, одговорна за Франкофонијата при Министерството за образование и наука.

  Амбасадорот имаше средба со градоначалникот на Крива Паланка и ги посети културно-историските споменици и знаменитости.

  – Мојот впечаток е дека најдов мал дел франкофонија и Франција во Крива Паланка вечерва. Импресиониран сум од динамиката на претставата која го отсликува и градот со неговата динамика. Го посетив манастирот, се запознав со историјата на градот и се надевам дека со франкофонијата и останатата култура и историја ќе се проектира просперитетна иднина на градот, особено судејќи по потенцијалот на младината – изјави амбасадорот на Франција во РМ, Кристијан Тимоние.

  Истакна дека придобивките на Македонија од учество во франкофонското друштво се голем, потенцирајќи дека вкупно 84 земји во светот и над 273 милиони луѓе го говорат францускиот јазик.

  – Интересот за учество на учениците во оваа манифестација од година на година е се поголем. Годинава петмина професори и стотина ученции беа активно вклучени во подготовката и реализацијата на настанот, а вечерва околу 500 гости го проследија овој спектакл кој го слави Меѓународнито ден на франкофонијата  -рече професорката по француски јазик, Елена Николовска.

  Упати благодарност до останатите колешки кои го подготвија настанот, како и до директорите на училиштето и гимназијата.

  – Имавме прекрасен настан, убава вечер која имаше посебна тежина бидејќи амбасадорот не удостои со своето присуство. Учениците ги прикажаа вештините и знаењеата по француски јазикт со кои достојно ја претсавија општината вечерва, а ги претставуваат со гордост и училиштата и градот на бројни натпревари во и надвор од државата освојувајќи награди и признанија за своите знаења -изјави градоначалникот Алексовски.

  String could not be parsed as XML

   

   

   


  dscn0149-medium

  Општина Крива Паланка успешно го заврши спроведувањето на проектот    „Грижа за стари, изнемоштени и осамени лица“ произлезен од Програмата, „Општинско-корисна работа“ подржана  од УНДП од Програмата  за развој на ООН, Министерството  за труд и социјална политика на РМ и Агенцијата за вработување на РМ .

  Овој проект стартуваше во септември минатата 2016 година и се спроведуваше во следните девет рурални населби и тоа: Мождивњак, Длабочица, Тлминци, Конопница, Станци, Дурачка Река, Узем , Костур и Жедилово.

  Во спроведувањето на проектот континуирано беа ангажирани 8 (осум) невработени лица пред се стручни лица, активни баратели на работа кои пројавија  интерес на огласот за спроведување на проектот „Грижа за стари, изнемоштени и осамени лица во домашни услови“. За спроведувањето на проектот вкупно беа ангажирани 10 невработени лица кои спроведуваа  39 видови на активности кај 120 крајни корисници. Иако предвидениот број на крајни корисници според апликацијата беше давање на социјални услуги на 80 лица, во договор со градоначалникот Арсенчо Алексовски, Општинската комисија за спроведување на проектот и ангажираните лица беа прифатени за посета 120 лица од пријавени 250 лица или  речиси 50 % .

  Според изјавата на Општинскиот координатор на проектот Бранко Велиновски во определениот период спроведени се 2593 посети во домашни услови при што се пружени 1905 разни видови на услуги или во просек по 317 услуги месечно. Работниот ангажман на ангажираните лица  се состоеше од следниве активности:

  -Спроведување на активности за морална и превентивна подршка на стари, изнемоштени и осамени лица во домашни услови;

  -Спроведување на соодветна грижа,чувство на сигурност и заштита на постарите и осамени лица;

  -Давање на превентивни здравствени, социјални, психолошки, советодавни и домашни услуги.

  Вкупниот износ на проектот  изнесуваше 397.600 денари, од кои 297.600  денари  се средства на Организацијата УНДП за плати на ангажираните лица  и 100.000 денари се партиципација на Општината за превоз до руралните населби , набавка на опрема и материјали и дополнителни по 1000  денари  месечно на секое ангажирано лице  како дополнителна мотивација за работниот ангажман  кој се спроведуваше во  есенско-зимски услови.

  Проектот логистички и советодавно беше потпомогнат и од Црвениот Крст на РМ –Општинска организација Крива Паланка за  што им посебно благодариме.

  На ангажираните лица во проектот и Програмата Градоначалникот на Општината за успешно реализираните активности им подели соодветни потврди кои на наведените лица ќе им послужат како препорака  при нивно аплицирање за одредено вработување.

  dscn0155 dscn0148-medium DSCN0192

   dscn0132-medium dscn0137-medium image-0-02-05-098f528e8013225ab50df3474ecac1ba8928adf86d7cc31af9ddb4514440001c-V

   


  IMAG0502

  Општина Крива Паланка во рамките на Програмата за тековно одржување на локални улици и патишта за 2017 година  започна со асфалтирање на дел од улицата „Ристена Гогова“ во должина од околу 300 метри  и со просечна ширина од 3,5 метри. Изведувач на градежните активности е градежната фирма „Лабино -Трејд“ од Гостиваар.

  Градежните активности продолжуваат и во наредните денови согласно предвидената динамика и временските услови.

  IMAG0493 IMAG0494 IMAG0501 IMAG0502

   


  eko_akcija2

  Акцијата „Сите за чиста и зелена Крива Паланка“ има за  цел да се исчисти и разубави животната и работната околина, а во истата масовно се вклучи општинската администрација, вработените во институциите и јавните претпријатија, учениците и наставниците од основните и средното училиште, вработените од приватниот бизнис сектор, здруженија на граѓани, месни заедници и бројни граѓани на Крива Паланка.
  Акцијата опфати собирање отпадоци од јавните и зелените уредени и неуредени површини, крај патни површини, паркиралишта, спортски терени, речни корита, дворни површини на колективните згради и институциите. Распоредени во групи, на  повеќе локации во градот, во кејот на Крива Река, долж ролерско-велосипедската патека, на патот кон манастирот, учениците и нивните наставници но и сите останати граѓани ја направија оваа акција најмасовна досега.