logo
 • Видео Информации

 • SAM_2166

  Општина Крива Паланка, согласно Програмата за изградба, реконструкција и тековно оддржување на јавното осветлување во градот за 2016 година во текот на месец февруари заврши дел од тековно планираните активности. Притоа беа поставени електрични столбови и светилки на клучните места во населба Лозаново, со што обезбеди комплетно покривање на населбата со услугата јавно осветлување. Исто така, беше извршена и доизградба на јавно осветлување во населба Мечковци и дел во населба Цонев Рид.
  Со поставувањето на електрични столбови и нови светилки на новиот крак на улица Наско Тамбурков се заокружи и делот од Програмата за јавно осветлување со кој се предвидува обезбедување на квалитетно јавно осветлување и на овие делови од градот кои досега беа без инсталиран систем за јавно осветлување.


  12715367_806981436073816_8883276901389371028_n

  12715367_806981436073816_8883276901389371028_n


  12715346_585425258281828_2071980101663695309_n

  Во понеделник, 08.02.2016, градоначалникот Арсенчо Алексовски оствари средба со Здружението на пензионерите на која присуствуваа и пратеничката Слаѓана Митовска, раководителот на ПИОМ Билјана Ивановска и в.д директорот на ЈЗУ Јоско Стефановски. На средбата се разговараше за повеќе актуелни прашања и проблеми од интерес за пензионерите како и за подобрување на нивниот статус и стандард.

  12662497_585425494948471_6267168738857980216_n 12715346_585425258281828_2071980101663695309_n 12670225_585425701615117_509082717577369525_n 12669705_585425611615126_2525643877472978393_n


  12642703_1015463121856955_1545936755887693053_n

  k3_goce_festПо четврти пат, Крива Паланка беше домаќин на една фестивалска вечер од „Гоце Фест 2016“. Кривопаланчани имаа можност да уживаат во рефрените на новокомпонираните патриотски и родољубиви песни изведени од бројни еминентни музички имиња меѓу кои Блага Петревска, Атина Апостолова, Ванчо Тарабунов и други…
  Традиционално и годинава сцената на НУ Центар за култура во Крива Паланка беше место каде публиката уживаше во рефрените на новокомпонираните родољубиви и патриотски песни во рамки на втората фестивалска вечер на „Гоце Фест 2016.“
  Фестивалот е под покровителсто на Локалната самоуправа на градот, а влезот беше слободен.
  „Посебна чест е да се има една фестивалска вечер од реномираниот фестивал „Гоце Фест“ во градот. Ова е четврта година како една фестивалска вечер се одржува во нашиот град.“ – рече градоначалникот Арсенчо Алексовски.
  Манифестацијата во чест на датумот на раѓање на големиот револуционер, хуманист и просветител Делчев, годинава го има своето 27-мо издание. Првата фестивалска вечер се одржа во Радовиш, на 4-ти февруари, додека финалната вечер ќе се одржи на 19-ти февруари во Домот на АРМ во Скопје.
  „Задоволство ни е да настапиме пред кривопаланечката публика. Освен еминентните и афирмирани музички имиња, простор им даваме и на младите изведувачи што е потврда за натамошниот опстанок на овој фестивал.“ – рече директорот на „Гоце Фест“ Пеце Здравковски.
  Прекрасна атмосфера и фестивалска енергија ја исполнија преполната сала, на задоволство на публиката, како и на изведувачите меѓу кои и Блага Петреска, Атина Апостолова, Виданка Ѓеоргиевска, Ванчо Тарабунов, Нацка Славкова, Кате и група Сонатa…

  12647117_1015463181856949_6597920796747702758_n 12642703_1015463121856955_1545936755887693053_n


  novosti-default

  Локалната самоуправа на општина Крива Паланка гo одреди земјиштето со парцели за проектот „Купи куќа за млади“ следејќи ги препораките усвоени на третата седница на Владата на Република Македонија одржана на 26 јануари годинава.
  Градоначалникот на Крива Паланка, Арсенчо Алексовски, информираше дека веќе е утврдена местоположбата и локацијата на парцелите.
  -По увидот во генералниот урбанистички план утврдено е дека општината во ДУП-овите нема градежни парцели за индвивидуално домување, по што е одредена парцела , градежно земјиште во сопственост на РМ со вкупна површина од 78,37 хектари која ќе биде поделена на два дела 1-В со површина од 29,78 хектари и 1-Г 48,59 хектари. Локалитетот се наоѓа на десната страна на градот по течението на Kрива Река каде минуваат трасата на железничката пруга и автопатот од коридор 8, како и магистралниот цевковод од гасоводот-изјави Алексовски.
  Тој дополни дека парцелитe ќе бидат поврзани со заедничка инфраструктура.
  -Ќе се изградат улици за поврзување, водовод, канализација и останата неопходна инфраструктура, земјиштето ќе биде со намена А1-домување во стамбени куќи, а Oпштината побара од Министерството за транспорт и врски во Годишната програма да предвиди финансии за ивготвување Детален урбанистички план за оваа локација во Крива Паланка-рече Алексовски.
  Напомена дека парцелата е голема и може да вклучи речиси 500 парцели до околу 350 метри квадратни, а реонот е , рече, своевиден „сончев град“ во Крива Паланка, кој според него, ќе прерасне во убава и модерна населба , нова населба во мeсноста „Златина падина“.
  На Владината седница одржана на 26.01.2016 беше препорачано единиците на локалната самоуправа да отпочнат постапка за планирање на просторот и да обезбедат градежно земјиште од најмалку 100 градежни парцели за изградба на објекти со намена за индивидуално домување во стамбени куќи за кои младите брачни парови до 35-годишна возраст ќе можат да аплицираат во рамки на проектот „Купи куќа за млади“ .
  Од неодамна детални информации за проектот Паланчани можат да добијат и во Одделението на Управата за имотно-правни работи во општината.


  soopstenie

  Почитувани граѓани,

  Општина Крива Паланка во соработка со Општина Ќустендил и Овоштарскиот институт од Ќустендил, Р.Бугарија ја организира средбата на тема „Кроење на овошките и нивна заштита“.

  Средбата ќе се одржи на 15.02.2016 г. (понеделник) во 10.00 часот во големата сала на Советот на општина Крива Паланка. На сесијата ќе се разработат теортскиот дел во насока на унапредување на овошраството и практичен дел, во кој пред заинтересираните граѓани ќе биде презентиран начинот на кроење на овошките и нивно понатамошно третирање.

  Сесијата ќе биде модерирана од страна на почитуваниот г.Димитар Домазетов, директор на Овоштарскиот институт од Ќустендил.

  Општина Крива Паланка
  Градоначалник,
  Арсенчо Алексовски


  Goce_Fest2016

  Во петок на 5 февруари 2016 година во НУ Центарот за култура во Крива Паланка со почеток во 19 часот ќе се одржи фестивалот ГОЦЕ ФЕСТ. Фестивалот ќе биде посветен на нови родољубиви и патриотски песни со фолклорна мелоритмика и богато историско минато на македонскиот народ. Учество на фестивалот ќе имаат врвни македонски музички имиња од фолк сцената. За сите посетители на овој настан влезот ќе биде слободен.
  Покровител на фестивалот ГОЦЕ ФЕСТ е Општина Крива Паланка.

  Goce_Fest2016


  s1

  Традиционално, како и секоја година, градските власти на Крива Паланка ги украсуваат најфрекфентните делови од градот, но празничниот амбиент го збогатуваат и самите граѓани кои ги украсуваат своите домови, дворови и балкони како и работните места. Најкреативните добија награди од локалната самоуправа!
  И годинава општината го препозна вложениот труд, време, енергија и инвентивност на најкреативните кривопаланчани кои самоиницијативно ги раубавија своите семејни домови и деловни објекти по повод новогодишните и божиќните празници.
  Според жири комисијата од локалната самоуправа за најубаво украсен семеен дом беше избрана куќата на семејството Митвски која се наоѓа на ул. Коце Металец во населба Грамаѓе, а за најразубавен деловен објект беше прогласена пицеријата „Елит“ за што добија симблични награди од градоначалникот Алексовски.
  Семејството Митовски традиционално ја декорираат својата куќа и притоа велат дека воопшто не им недостигаат идеи, желби и труд за да го сторат тоа на најоригиналниот можен начин. Се разбира за тој дел поголем удел имаат децата и припадничката на понежниот пол.
  Сопственикот на најубаво украсениот деловен објект вели дека нивна цел е доловување на поафтентичен новогодишен амбиент пред се за клиентите, но и за минувачите низ главната улица на градот.
  Одговорните од општината порачаа дека наградите кои се доделуваат седма година по ред се само симболичен начин за мотивација на сите кривопаланчани за да дадат свој мал придонес во празничниот лик на градот.

  s2

    IMAG4963 (Medium)IMAG4961 (Medium)IMAG4959 (Medium)IMAG4960 (Medium)


  IMAG4941 (Medium)

  Кривопаланчанецот Никола Јовановски е среќникот  кој годинава го извади крстот од водите на Крива Река. Никола втора година по ред го фаќа крстот.

  Годинава со оглед на тоа што живата во термометарот беше околу 10 степени под нулата, по  крстот  скокаа околу петнаесетина лица, од кои  најсреќен беше Никола Јовановски, кој доби и награда од општина Крива Паланка, телевизор кој му го врачи градоначалникот Арсенчо Алексовски.  Според верувањето, оној што ќе го фати крстот ќе има среќа и бериќет цела година.

  Инаку, одбележувањето на големиот христијански празник Богојавление – Водици во Крива Паланка беше во организација на Општина Крива Паланка и Македонската православна црква,  Кумановско – Осоговска епархија. Прославата започна со свечена литургија во црквата „Свети Димитрија“ на која присуствуваа голем број  верници.

  По завршување на церемонијата на фрлање на крстот во водите на Крива Река граѓаните имаа можност да ги вкусат пивтиите припремени во кујната на Домот за ученици „Боро Менков“, под надзор на искусни готвачи. Mанифестацијат „Пивтијада“ се организира традиционално по седми пат од Општина Крива Паланка.

  Никола Jовановски среќник годинава, Богојавление-Водици во Крива Паланка

   

   

   


  soopstenie

  Врз основа на член 37, точка 1 од Законот за локална самоуправа („Службен весник на РМ“ бр. 5/02) и член 3 од Деловодникот на Советот на Општина Крива Паланка, Ве известуваме дека 29-та седница на Советот на Општина Крива Паланка ќе се одржи на 22.01.2016 година (петок) во 15,00 часот.

  Д н е в е н р е д:

  Усвојување на Записник од 28-та седница на Советот

  1. Предлог – Одлука за измена на распоредот на средствата на Буџетот на Општина Крива Паланка за 2016 година.;
  2. Предлог – Решение за формирање Комисија за изработка на Програма за работа на Совет на Општина Крива Паланка за 2016 година;
  3. Предлог – Одлука за изменување и дополлнување на Програмата за изработка на урбанистички планови и локална урбанистичка планска документација во Општина Крива Паланка за 2016 година;
  4. Предлог – Одлука за утврдување на Нацрт-план на ДУП за блок 7-А во Крива Паланка;
  5. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска доклументација со којаќе се изврши усогласување на на намените за кп.бр.2780 во КО Конопница, Општина Крива Паланка;
  6. Предлог – Одлука за утврдување за донесување на урбанистичко-планска доклументација со којаќе се изврши усогласување на на намените за кп.бр.481 во КО Трново, Општина Крива Паланка;
  7. Предлог – Одлука за усвојување на Годишен извештај за 2015 година „Слободен пристап до информации од јавен карактер на Општина Крива Паланка.

  СОВЕТ НА ОПШТИНА КРИВА ПАЛАНКА
  Претседател,
  М-р. Борче Стојчевски,с.р.